Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit că mulți directori ai companiilor de stat din subordinea ministerului au încercat să-și securizeze posturile și indemnizațiile prin modificarea contractelor de management în favoarea lor. Oficialul guvernamental anunță măsuri ferme pentru a pune capăt acestor practici.
Contracte „betonate” și indicatori de performanță simbolici
Ministrul a identificat o primă categorie de manageri care au reușit să-și asigure poziții confortabile prin manipularea contractelor de management. Acești directori au profitat de Ordonanța 109 pentru a-și crea un cadru contractual extrem de favorabil.
„Unii şi-au betonat contractele pe Ordonanţa 109, au mimat o selecţie, au făcut un contract cu indicator de performanţă extraordinar de jos. Și dacă te trezeşti dimineaţa şi te uiţi pe geam, e suficient, că ai îndeplinit indicatorul de performanţă. Deci unii au un caracter contractual care foarte greu sau mai lent poate fi schimbat. Mă voi ocupa şi de aceia”, a declarat Radu Miruță.
Ministrul a explicat că această categorie de manageri reprezintă o provocare specială, deoarece contractele lor sunt dificil de modificat din punct de vedere legal, necesitând o abordare mai complexă și mai îndelungată.
Contracte nefinalizate și măsuri imediate
O a doua categorie identificată de ministru include managerii ale căror contracte nu sunt încă finalizate. În aceste cazuri, Miruță a anunțat că va putea interveni rapid pentru a normaliza situația.
„Există o a doua categorie unde contractele nu sunt încă finalizate. Multe dintre ele, dacă ne uităm aşa printre date, s-au terminat cu câteva zile înainte să ajung la minister. Întâmplător s-au finalizat, s-au parafat. Pentru cele temporare, acolo este la latitudinea ministerului să normalizeze şi o voi face în câteva zile. Am o analiză a acestor date. Deci o parte dintre sinecurile de care ați auzit vor fi rezolvate din decizia direct a ministerului pe care îl coordonez”, a precizat ministrul la B1TV.
Strategia pe termen lung pentru schimbarea indicatorilor
Pentru managerii care au reușit să-și securizeze contractele, ministrul are o strategie pe termen mediu care implică modificarea indicatorilor de performanță prin Adunarea Generală a Acționarilor.
„Partea cealaltă unde ei au crezut că se culcă pe o ureche și își rezolvă problemele cu niște contracte greu modificabile, am ac de cojocul acelor oameni, însă durează câteva luni, pentru că eu ca ministru, prin intermediul AGA, pot să propun schimbarea indicatorilor de performanţă. Voi face asta la modul real, nu să te uiţi în oglindă şi să spui că l-ai îndeplinit”, a explicat Miruță.
El a continuat: „Va urma o evaluare a celor care îndeplinesc acei indicatori de performanţă și m-aş bucura să găsesc mulţi oameni care îndeplinesc indicatorii de performanţă pe care îi voi pune şi aceia vor rămâne cu valori pe măsura performanței. Însă, bănuiala mea, uitându-mă la traseul organizării acelor concursuri, este că mulţi nu vor îndeplini indicatorii de performanţă și abia la cea de-a doua etapă voi avea posibilitatea legală să cobor aceste indemnizații”.
Criterii reale de evaluare
Ministrul a subliniat că noii indicatori de performanță vor fi bazați pe parametri concreți și măsurabili, cum ar fi cifrele de afaceri, executarea bugetară și investițiile realizate. Scopul este eliminarea funcțiilor care operează doar ca sinecuri.
„S-au făcut nişte criterii care să fie îndeplinite orice s-ar întâmpla pentru ca ei să poată să-şi ia aceste sume de bani. Nu şi le vor lua, nu cu mine acolo. Îmi doresc să găsesc oameni care să îndeplinească aceste criterii”, a declarat Miruță.
Atragerea profesioniștilor în managementul de stat
Ministrul și-a exprimat intenția de a crea un mediu favorabil pentru profesioniștii din piață, care în prezent evită să participe la concursurile pentru pozițiile de conducere din companiile de stat.
„Ce voi face după ce se va curăţa bucata asta de sinecuri din aceste companii? Voi fi garantul oamenilor buni din piaţă care să prindă curajul să se înscrie la aceste selecţii pe bune. Şi voi fi garantul că aceste selecţii se vor face cu adevărat serios. Pentru că asta a lipsit până acum. Sunt mulţi oameni buni, mulţi profesionişti. Dar nu se duc să se înscrie acolo, că ştiu că nu-i pentru ei”, a conchis ministrul Radu Miruță.